ARC 506b: YALE BUILDING PROJECT
with Alan Organschi, Adam Hopfner, et. al (Spring 2007)
[In collaboration with Team E]

"Team E" [Selected Design] (New Haven, CT)

As the two occupants, tenant and owner, are in a unique position to help one another stabilize their lives emotionally, financially, and socially, their shared residence must create a setting in which they interact. In this proposal, the porch becomes the primary vehicle through which the two residents interact. In addition, the interior of the house frames important views across the front and back porches, creating a hierarchy of private and urban spaces and incorporating broader urban concerns into the design. Although the house is primarily organized according to the influences of the community and urban environment, it is also divided distinctly as a result of the natural progression of light through the house over the course of the day and the year. In a dilemma symptomatic of the infill condition, the houses to the north and south intercept much of the available daylight. As a result, the new house must collect light at its extremes: the east and west. Zones within the house are thus alternatively activated in the morning - to the east, bedrooms and baths - and the evening - to the west, living and dining.